Vår verksamhet

På Stubben är en Ur- och Skurförskola. Personalen arbetar aktivt med barnen i olika utomhusverksamheter. Vissa dagar delar vi upp oss som knopp, knytte och mulle och gör utflykter avpassat till orken och nyfikenheten på myror eller harar. Ibland fångar vi fisk i dammen och tittar på dem innan vi släpper tillbaka dem igen.

Andra dagar åker några barn från knytte och mulle till musteriet med några kassar äpplen och kommer hem med extra god stubbe-äppelmust.

Ibland målar vi eller gör kollage med kottar och kastanjer eller löv, som vi samlat på våra utflykter. Eller så gör vi hemliga pyssel som mamma och pappa inte får se förrän till julmarknaden.

Och så gör vi experiment med luft och vatten, för att se vad som flyter eller vad som kan flyga. Vi lånar böcker på biblioteket och läser om Maja eller Max eller Spöket Laban eller kanske Linnéa. Då och då går vi på teater eller åker till Naturhistoriska eller Fjärilshuset eller kanske Skansen. Det är kul.

Och ibland är vi på gården och leker eller åker skidor eller gräver i sandlådan eller har snöbollskrig eller picknick.

Och så har vi ju vår kåta förstås. Där har vi samlingarna när vädret är regnigt eller kallt. Där kan vi grilla korv eller äta frukt och smörgås.

Sen kan vi få vara inne ibland och spela teater för varandra eller lägga pussel och läsa böcker och gå till ateljén och måla och klistra och göra blommor eller skulpturer.

Men mest är vi ändå ute. Det är skönt när man har mycket spring i benen.

I Ur och Skur

Varför gå in när det regnar? Det är ju då leran geggar som bäst. Vadå saknar matbord? Den här stubben duger väl bra? Det går faktiskt bra att ha både skola och förskola nästan helt utomhus. Smutsigare barn, men friskare och starkare – det blir resultatet.

I Ur och Skur är ett helt eget sätt att bedriva skol- och förskoleverksamhet. Barnen är ute nästan jämt. I Ur och Skur helt enkelt. Pedagogiken bygger på en upptäckarglädje och en nyfikenhet som lär barnen att se sambanden i naturen. Men också att använda alla sina sinnen. I Ur och Skur handlar om ett upplevelsebaserat lärande och friluftsliv för att uppnå läroplanernas mål.

Friska och starka barn
Forskning visar att barn som regelbundet vistas mycket utomhus drabbas av färre infektioner. Att leka i obanad terräng ger också bättre motorik och kreativitet. Bra för både kropp och knopp alltså.

Vill du veta mer om I Ur och Skur eller Friluftsfrämjandets barnverksamhet - klicka här